SAINS TAHUN 3 - UNIT 3 : MANUSIA
(A) Jenis dan Struktur Gigi
JOM TONTON VIDEO INI DAHULU !
- Manusia mempunyai tiga jenis gigi:
- Gigi kacip: Memotong makanan.
- Gigi taring: Mengoyakkan makanan.
- Gigi geraham: Melumatkan makanan.
- Sekiranya sebatang gigi dibuat keratan rentas, struktur gigi dari luar ke dalam ialah:
(i) enamel,(ii) dentin,(iii) gusi,(iv) saraf dan(v) salur darah.
- Terdapat dua set gigi, iaitu gigi susu dan gigi kekal.
- Kedua-dua set gigi mempunyai jenis gigi yang sama, iaitu gigi kacip, gigi taring dan gigi geraham.
- Perbezaan antara set gigi susu dan set gigi kekal:
gambar rajah 4 : set gigi susu dan set gigi kekal
- Cara penjagaan kesihatan gigi:
- Berkumur dapat mengeluarkan sisa makanan yang terlekat pada celah gigi.
- Gigi diberus menggunakan ubat gigi yang digosokkan di setiap permukaan gigi. Beruslah gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari.
- Untuk menggunakan flos, selitkan tali flos di celah gigi dan gerakkannya untuk mengeluarkan sisa makanan.
- Kita juga perlu membuat pemeriksaan gigi di klinik setiap enam bulan.
- Terdapat pelbagai teknologi rawatan pergigian seperti:
- Tampalan
- Pendakap gigi
- Gigi palsu
- Rawatan akar
(B) Kelas Makanan
- Makanan boleh dikelaskan kepada tujuh kumpulan yang mempunyai kepentingan kepada tubuh badan agar kita sentiasa kekal sihat.
- Protein seperti daging, ayam, ikan, udang dan susu membantu dalam tumbesaran badan.
- Karbohidrat seperti nasi, kentang, bijirin dan roti memberi tenaga kepada badan kita.
- Vitamin seperti buah-buahan dan sayur-sayuran menjaga kesihatan badan kita.
- Mineral seperti sayur-sayuran, makanan laut, garam dan keju menjaga kesihatan badan kita.
- Lemak seperti mentega dan minyak memanaskan badan kita.
- Air seperti mineral dan jus mengawal suhu badan kita.
- Pelawas seperti buah-buahan dan sayur-sayuran mencegah sembelit.
- Makanan seimbang ialah makanan yang mengandungi semua kelas makanan dalam jumlah yang mencukupi.
- Makan makanan tidak seimbang boleh menyebabkan masalah kesihatan. Oleh itu, kita perlu merancang makanan yang kita makan supaya seimbang mengikut saranan Piramid Makanan Malaysia.
- Aras 1: Makan secukupnya seperti nasi, mi, bijirin, produk bijirin dan ubi-ubian.
- Aras 2: Makan banyak seperti buah-buahan dan sayur-sayuran.
- Aras 3: Makan sederhana seperti ikan, ayam, daging, kekacang, susu dan produk tenusu.
- Aras 4: Makan sedikit seperti lemak, minyak, garam dan gula.
gambar rajah 5 : piramid makanan
(C) Proses Pencernaan
- Pencernaan ialah proses menghancurkan makanan menjadi cebisan yang lebih kecil sipaya nutrient daripadanya boleh diserap semasa melalui urutan aliran makanan di dalam badan.
- Makanan yang dimakan akan melalui beberapa bahagian badan, bermula dari mulut, esofagus, perut, usus dan berakhir di dubur.
- Makanan dihancurkan oleh gigi, lidah dan air liur menjadi cebisan yang lebih kecil supaya lembut dan mudah ditelan.
- Makanan akan melalui esofagus dan menjadi makin kecil di perut.
- Nutrien makanan akan diserap ke dalam usus.
- Apabila sampai ke dubur, makanan menjadi tinja atau tahi yang tidak diperlukan lagi.
- Perbuatan yang mengganggu pencernaan seperti berlari selepas makan, makan gelojah dan bercakap semasa makan boleh memberi kesan seperti tersedak, muntah, tercekik dan sakit perut.
gambar rajah 6 : organ pencernaan
INGAT SEMULA !
Rujukan:
Bahagian Pembangunan Kurikulum. (2017). Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) Sains: Dokumen Standard Kurikulum dan Pentaksiran (DSKP) Tahun 3. Putrajaya: Kementerian Pendidikan Malaysia.
Raja Shahida binti Raja Mansor, Abdul Karim bin Daud & Jong Tze Kian. (2018). Kurikulum Standard Sekolah Rendah (Semakan 2017): Sains Tahun 3 Sekolah Kebangsaan. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.
Comments
Post a Comment